روان کننده بتن
روان کننده بتن یا concrete plasticizerدر حال حاضر از مهم ترین افزودنی های بتن به شمار می رود و همان طور که می دانید بتن هم از مهم ترین مصالحی است که در صنعت ساختمان سازی و پروژه های عمرانی استفاده می شود.
اهمیت بتن امرزوه بر هیچ یک از افرادی که در زمینه ی ساخت و ساز فعالیت می کنند پوشیده نیست به طوری که کیفیت بتن تاثیر مستقیمی روی کیفیت ساختمان می گذارد.
در حال حاضر اکثر سازه ها به دو صورت سازه فلزی و بتنی ساخته می شوند و بتن در هر کدام از انواع سازه نقش پر رنگ و حیاتی ایفا می کند. بتن خوب ساختمانی خوب و با کیفیت می سازد که بهره برداران می توانند با آسودگی خاطر در آن به کار و زندگی بپردازند و بتن بی کیفیت مقاومت ساختمان را به شدت تحت تاثیر قرار می هد.
کیفیت بتن به عوامل زیادی بستگی دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. در این مقاله به معرفی یکی از مهم ترین و ضروری ترین محصولات ساختمان سازی و پروژه های عمرانی یعنی روان کننده بتن می پردازیم.
روان کننده بتن چیست؟
روان کننده در دسته مکمل های شیمیایی بتن قرار می گیرد و کار اصلی آن کاهش دادن آب مورد نیاز بتن و افزایش اسلامپ است. وقتی اسلامپ بتن بالا می رود چه اتفاقی می افتد؟ روانی بتن هم افزایش پیدا می کند.
اما مساله مهم در این رابطه حفظ خواص بتن است. یعنی چه؟ یعنی روان کننده بتن همزمان که بتن را روان تر می کند، خواص آن را نیز حفظ می کند. پس به بیان دیگر می توان گفت بدون اینکه خللی در خواص بتن ایجاد شود، بتنی روان تر خواهیم داشت.
روانی بتن از نکات بسیار مهم است که تاثیر زیادی در کیفیت بتن دارد بر همین اساس می توان به اهمیت بالای روان کننده بتن پی برد.
نکته مهم: کیفیت روان کننده از نکات مهمی است که در زمان خرید باید به آن توجه داشته باشید. کارشناسان ما آماده ی ارائه مشاوره رایگان در خصوص خرید روان کننده بتن مناسب به شما عزیزان هستند به منظور بهره مندی از این مشاوره ها می توانید با ما تماس بگیرید.
وقتی بتن روان می شود چه اتفاقی می افتد؟
آیا تا به حال با این فکر کرده اید که چرا روان کننده بتن جز جدایی ناپذیری از ساخت و سازها شده است؟ در قسمت های قبل گفتیم روان کننده بتن بدون آنکه موجب از بین رفتن خواص بتن شود، روانی آن را افزایش می دهد.
اما ذکر این نکته نیز ضروری است که هرچقدر روانی بتن مناسب باشد کیفیت بتن نیز افزایش پیدا می کند. چگونه؟ اجزای ترکیب بتن با میزان روانی استاندارد به خوبی با هم مخلوط می شوند و خلل و فرجی در بتن باقی نمی ماند. همین یک مورد از مزایای روان کننده بتن تاثیر چشمگیری در افزایش مقاومت خواهد داشت. در بخش های بعدی بیشتر در مورد مزایای روان کننده بتن صحبت خواهیم کرد.
چرا از روان کننده بتن استفاده کنیم؟
- روان کننده بتن نیاز به آب در ترکیب بتن را کاهش می دهد (همان طور که می دانید هر چقدر آب درون بتن بیشتر شود کیفیت آن کاهش پیدا می کند اما بتن نیز به روانی نیاز دارد. حال اگر به طریق مناسبی بتوان میزان آب درون آن را کاهش داد اما روانی را به دست آورد، کیفیت و مقاومت بتن افزایش پیدا خواهد کرد. این راه استفاده از روان کننده بتن است)
- می توان عیار بتن را کاهش داد (وقتی از روان کننده بتن استفاده می کنیم سیمان به خوبی در کل ترکیب پراکنده می شود و تمام سیمان واکنش نشان می دهد. همچنین از کلوخه شدن سیمان جلوگیری می شود. این عامل کمک می کند بتوان از بتن با عیار پایین تر استفاده نمود)
- مقاومت فشاری بتن را افزایش می دهد.
- وضعیت و خواص بتن با سنگدانه های نامناسب را بهبود می بخشد.
- برای استفاده در بتن هایی که برای بتن ریزی در قالب های نازک و پر میلگرد آماده می شوند، مناسب است (روان کننده بتن را روان تر می کند و باعث می شود بهتر در قالب با اشکال مختلف و با میلگرد فراوان قرار بگیرید).
- پمپاژ بتن را آسان تر می کند. (بدیهی است که هر چقدر بتن روان تر باشد راحت تر پمپاژ می شود و این موضوع علاوه بر پمپاژ راحت جلوی استهلاک تجهیزات بتن ریزی را نیز می گیرد).
- باعث می شود حرارت هیدراتاسیون کاهش پیدا کند. (هیدراتاسیون به واکنشی گفته می شود که بین آب و سیمان اتفاق می افتد و گرمای زیادی تولید می کند)
- جمع شدگی سیمان را کاهش می دهد.
- نفوذپذیری بتن را کاهش می دهد.
- افزایش دهنده ی مقاومت بتن است.
- بهبود دهنده ی خواص مکانیکی بتن است.
نکته مهم: لازم است میزان استفاده از روان کننده بتن توسط آزمایشگاه و مهندس ذیصلاح تعیین و تایید گردد. زیرا استفاده بیش از این محصول مهم می تواند باعث جداشدگی اجزای بتن و یا تاخیر در گیرش شود. همچنین برخی از روان کننده های بتن باعث ایجاد حباب می شوند که برای جلوگیری از این مسئله لازم است روان کننده مناسب انتخاب و به درستی به کار گرفته شود.
ناگفته نماند که روان کننده های بتن در انواع مختلفی تولید می شوند که هر کدام ویژگی ها و خصوصیات خاص خود را دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. همچنان با ما همراه باشید.
بررسی انواع روان کننده
وقتی روان کننده بتن به ترکیب اضافه می شود بار الکتریکی ذرات سیمان یکسان خواهد شد و همین موضوع سبب می گردد ذرات همدیگر را دفع کنند و سیمان کلوخه نشود. بهرحال انواع روان کننده به صورت زیر دسته بندی می شود:
- روان کننده بر پایه لیگنو سولفات
- روان کننده بر پایه سلامین سولفونات
- روان کننده بر پایه کربوکسلیک اسید واتر
- روان کننده بر پایه نفتالین سولفونات
همچنین روان کننده ها بر اساس تاثیرگذاری بر زمان گیرش به این صورت دسته بندی می شوند:
- روان کننده بتن معمولی
- روان کننده بتن زودگیر کننده
- روان کننده بتن دیرگیر کننده
روان کننده معمولی بتن
به روان کننده هایی گفته می شود که در زمان گیرش بتن تاثیر نمی گذارند اما کاهش دهنده ی میزان آب در بتن هستند. این محصول در شرایطی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز است بتن بدون تاثیر در زمان گیرش به درجه روانی استاندارد برسد.
روان شدن بتن با یک محصول معتبر و با کیفیت سبب می شود عملیات پمپاژ بدون جدا شدگی اجزای ترکیب و به خوبی انجام شود. انتخاب بهترین نوع روان کننده بتن به عوامل مختلفی بستگی دارد بر همین اساس تیم کارشناسان ما آماده اند تا به سوالات شما عزیزان در این رابطه پاسخ دهند، تنها کافیست با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید.
روان کننده زودگیر کننده بتن
در هوای سرد بتن دیرتر از زمان استاندارد می گیرد و این موضوع به مقاومت آن آسیب می زند. روان کننده زودگیر کننده همان محصولی است که کمک می کند بتن در هوای سرد درست در زمان مناسب به مقاومت برسد و بگیرد.
روان کننده دیرگیر کننده بتن
این محصول که علاوه بر روان کنندگی می تواند روی دیرگیر کردن بتن نیز تاثیر بگذارد، برعکس زودگیر کننده عمل می کند. یعنی در هوای گرم و به منظور جلوگیری از گیرش زودتر از زمان مناسب، به کار می رود.
همچنین در شرایط خاص ممکن است لازم باشد گیرش بتن به تعویق بیفتد در این شرایط از محصول فوق استفاده می شود، به عنوان مثال می توان به فاصله مکانی کارخانه بتن و پروژه اشاره نمود.
روان کننده از نظر میزان تاثیر
روان کننده از نظر میزان تاثیرگذاری در ترکیب بتن به سه نوع زیر تقسیم می شوند:
- روان کننده معمولی
- فوق روان کننده
- ابر روان کننده
کاربرد روان کننده
در این بخش می خواهیم بدانیم روان کننده در چه شرایطی به کار می رود یا به عبارت ساده تر با کاربردهای مهم این محصول آشنا شویم.
- روان کننده برای ساخت بتن خودمتراکم گزینه بسیار مناسبی است اما چرا؟ شاید بدانید بتن خودمتراکم به بتنی گفته می شود که در شرایطی مورد استفاده قرار می گیرد که امکان استفاده از دستگاه ویبراتور برای متراکم سازی بتن نباشد. استفاده از روان کننده در این نوع بتن از کاربردهای مهم محصول است چراکه به یکنواخت سازی ترکیب و ایجاد تراکم مناسب در بتن کمک می کند.
- همان طور که در بخش های قبلی گفتیم روان کننده به دلایل مختلف، مقاومت بتن را افزایش می دهد پس بدیهی است که هر زمان به بتن با مقاومت بالا نیاز باشد، روان کننده پای ثابت ترکیب بتن خواهد بود.
- اگر با بتن های معماری آشنا باشید می دانید که زیبایی و داشتن سطوح مناسب یا به اصطلاح اکسپوز از ویژگی های مهم آن ها به شمار می رود. روان کننده در ایجاد سطح صاف و زیبا در بتن موثر است.
- از دیگر کاربردهای مهم روان کننده بتن استفاده در بتن های پاششی با خواص خمیری است. در این نوع بتن به دلیل پاشش نیاز است بتن به نحوی ساخته شود که دانه های آن از هم جدا نشوند و روان کننده یک محصول موثر و کارآمد در این زمینه به شمار می رود.
- روان کننده برای پایدارسازی گود به روش نیلینگ و انکراژ در مناطق با شرایط اقلیمی و آب و هوای گرم نیز به کار می رود.
- نکته ی مهم اینکه روان کننده بتن علاوه بر استفاده در بتن در ساخت قطعاتی از جمله آجر و بلوک های بتنی نیز به کار می رود.
- بتن های پیش تنیده بتن هایی با مقاومت خاص هستند که روان کننده به ساخت آن ها کمک فراوانی می کند
- در بخش های قبلی به آسان سازی پمپاژ بتن با روان کننده اشاره کردیم، بدیهی است که در شرایط بتن ریزی با پمپ این محصول مورد استفاده قرار می گیرد.
- روان کننده در ساخت دیوارهای مختلف، سقف و ستون به کار می رود.
- روان کننده به بتن ریزی در شرایط سخت کمک می کند. یکی از این شرایط به تعداد بالای میلگرد ها مربوط می شود. در بتن ریزی هایی که تعداد میلگردها زیاد است متراکم سازی بتن با مشکل مواجه می شود. از این رو روان کننده بتن به روان سازی، متراکم سازی و قرارگیری آسان تر بتن در قالب کمک می کند.
- روان کننده برای مقاوم سازی بتن در برابر نفوذ رطوبت، آب، مواد شیمیایی و … مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه ی مصرف روان کننده
تمامی روان کننده های معتبر دارای دستورالعمل استفاده هستند که روی بسته بندی آن ها درج می شود. این دستورالعمل با اطلاع کامل کارخانه ی سازنده از ویژگی های محصول آماده می شود. اما لازم است بدانید که طرح اختلاط بتن در آزمایشگاه های بتن و توسط کارشناس ذیصلاح تعیین می شود.
در شرح تفاوت روان کننده های مختلف با هم می توان گفت این محصولات ویژگی های مشترکی با هم دارند اما برخی از اثرهای آن ها متفاوت است. به عنوان مثال تمام روان کننده ها کاهش دهنده ی میزان آب در ترکیب بتن هستند و همچنین مقاومت ان را افزایش می دهند.
اما در خواص دیگر ماننده دیرگیر کنندگی، زودگیر کنندگی و میزان تاثیرگذاری و … متفاوت عمل می کنند.
خرید روان کننده بتن از برند معتبر و از فروشگاه های معتبر نکته ی مهم است که باید به آن توجه فرمایید. پیشنهاد ما به شما خوانندگان گرامی این است که به منظور دریافت مشاوره های رایگان از طریق شماره های درج شده در سایت با ما تماس بگیرید.
قیمت روان کننده
عوامل مختلفی در قیمت تمام شده ی این محصول برای خریدار تاثیر می گذارد که از میان آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عیار بتنی که قرار است تهیه و مصرف شود.
- نوع روان کننده ای که قرار است تهیه شود.
- چگونگی نگهداری از روان کننده
- شرایط اقلیمی پروژه و چگونگی بتن ریزی
- و …
در این مقاله با ابعاد مختلف روان کننده بتن آشنا شدیم. در حال حاضر ساختمان سازی از صنایع بسیار مهم کشور محسوب می شود و در ساخت هر بنا بتن و روان کننده به کار می رود.
از این رو می توان گفت تهیه بتن با کیفیت از مهم ترین مراحل ساخت است و روان کننده از نظر کیفیت، نحوه ی صحیح مصرف، مقدار صحیح مصرف و … روی کیفیت بتن و در نهایت ساختمان اثر گذار است.
از شما خوانندگان گرامی دعوت می کنیم جهت انجام مشاوره های رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با شماره های درج شده در قسمت تماس با ما یا به آدرس اینترنتی ما به نشانی http/:www.betono.ir مراجعه نمایید.