افزودنی زودگیر بتن
برای تولید بتن علاوه بر مواد و مصالح اصلی به مواد دیگری با عنوان افزودنی نیاز است که با توجه به نوع بتن و نیاز پروژه بهترین مکمل یا افزودنی انتخاب می شود.
یکی از افزودنی های پرکاربرد و رایج، افزودنی زودگیر بتن است که به مخلوط بتن اضافه می شود تا زمان گیرش و سخت شدن بتن را کاهش داده و بر مقاومت آن بیافزاید. به عبارت دیگر در هنگام استفاده از زودگیر بتن، سرعت سخت شدن بالاتر رفته و سرعت کلی پروژه هم افزایش می یابد.
بررسی عملکرد افزودنی زودگیر بتن
برای تولید بتن مقاوم نیازاست گیرش اولیه و نهایی در زمان مناسب انجام شود ولی به دلیل کاهش سرعت تبخیر آب در فصل سرد سال، سرعت انجام هیدراتاسیون کاهش یافته و در نتیجه گیرش در زمان استاندارد محقق نمی شود.
هیدراتاسیون به واکنش بین آب و سیمان گفته می شود. در این واکنش سیمان به عنوان ماده چسباننده از حالت پودری به خمیری چسبنده تبدیل می شود که موجب چسبیدن اجزای بتن به هم می گردد.
افزودنی زودگیر بتن سبب افزایش سرعت در واکنش آب و سیمان می شود و کمک می کند بتن مقاومت خود را در زمان مناسب به دست آورد و سریع تربگیرد.
افزودنی زودگیرکننده بتن با افزایش سرعت واکنش های شیمیایی بین آب و سیمان ، موجب کاهش زمان گیرش می شود.
به دلیل داشتن فوق روان کننده قوی در ساختار افزودنی زودگیر بتن، استفاده از این افزودنی موجب روانی بتن شده و با توجه به این افزایش روانی می توان میزان آب مصرفی در طرح اختلاط را تا میزان 15 درصد کاهش داد.
کاهش آب موجب می شود از تبخیر زود آب در هنگام طرح اختلاط جلوگیری کرده واز میزان نفوذپذیری بتن کاسته و بر میزان مقاومت آن افزوده شود.
استفاده از افزودنی زودگیر بتن سبب می شود روانی بتن افزایش یابد و اسلامپ و کارایی بهتری داشته باشد. به دلیل این ویژگی ها در ترکیبات سازنده افزودنی زودگیر بتن، این محصول به بتن اضافه می شود. به طور کلی استفاده از این مکمل سبب بالارفتن سرعت گیرش بتن و افزایش سرعت انجام پروژه و بالارفتن میزان مقاومت بتن خواهد شد.
زودگیر کننده گیرش بتن را در حدود 1 الی 2 ساعت سریع تر می کند و با افزایش مقاومت و نفوذناپذیری در آن سبب می شود تخریب ناشی از یخ زدگی در بتن اتفاق نیفتد.
دلایل استفاده از افزودنی زودگیربتن
بتن هایی که با استفاده از افزودنی های مختلف تولید می شوند در مقایسه با بتن ساده از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مناسب تری برخوردار هستند.
امکان بتن ریزی در هوای سرد : بتن ریزی در هوای سرد موجب می شود که در زمان مناسب بتن دچار گیرش نشود و به مقاوم مورد نیاز دست پیدا نکند. این اتفاق سبب می شود مقاومت نهایی بتن نیز کاهش یابد. با توجه به نقش مهمی که بتن و مقاومت آن در استحکام ساختمان دارد، تولید بتن با کیفیت مهم ترین بخش در ساخت بنایی با مقاومت بالا است.
تسریع در پروژه ها : در برخی پروژه ها زمان عامل تعیین کننده ای است. با استفاده از افزودنی زودگیر بتن می توان به طور چشمگیری بر سرعت ساخت و ساز افزود.
تعمیر سریع بتن : هنگامی که نیاز به تعمیر فوری بتن در سازه داریم، استفاده از افزودنی زود گیر بتن می تواند کمک کننده باشد.
تولید قطعات پیش ساخته : در حین اجرای ساخت قطعات پیش ساخته، استفاده از افزودنی زودگیر بتن می تواند در سرعت انجام پروژه و زودتر باز شدن قالب ها موثر باشد.
ترکیبات سازنده افزودنی زودگیر بتن
- روان ساز بتن
- مواد مخصوص آب بند کننده بتن
- ژل میکروسیلیس
- کاتالیزور پر کننده
- الیاف پلی پروپیلن
- مواد بالا برنده سرعت گیرش بتن
- و …
همان گونه که مشاهده میکنید و در بالا توضیح داده شد مواد تشکیل دهنده ی افزودنی زودگیر بتن، موجب افزایش کارآمد و مفید بودن این افزودنی شده و در نهایت بتنی با کیفیت و مقاومت بالاتر بدست خواهد آمد.
مزایای استفاده از افزودنی زود گیر بتن:
- کاهش زمان ساخت: مهم ترین ویژگی این افزودنی کاهش زمان ساخت و ساز است. بنابراین درصنعت تولید بتن های پیش ساخته به کاهش زمان بهره برداری کمک می کند.
- افزایش مقاومت اولیه بتن موجب می شود، خاک های سست را با روش های تزریق افزودنی زودگیر بتن تحکیم و بهسازی نمایند.
- کنترل زمان گیرش بتن و رساندن آن به حد استاندارد از دیگر مزایای استفاده از افزودنی زودگیر بتن است.
- این افزودنی چون باعث بالارفتن سرعت باز شدن قالب ها میشود در صنعت تولید کاشی و سرامیک به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد.
- در حفاری چاه و تونل به صورت گسترده ای کاربرد دارد.
- در عملیات های ترمیم مقاطع بتنی مورد استفاده است.
- کاهش هزینه های ساخت و ساز به دلیل سرعت بخشیدن به پروژه و صرفه جویی در نیروی انسانی و ماشین آلات
- برای بتن ریزی در هوای سرد به دلیل کاهش زمان گیرش کاربرد دارد.
- با توجه به تسریع واکنش در هوای سرد میزان هزینه برای نگهداری و محافظت از بتن در هوای سرد کاهش می یابد.
- استفاده از افزودنی زودگیر بتن باعث می شود عملیات بتن ریزی و پمپاژ به شکلی ساده تر انجام شده و به این شکل مانع از استهلاک تجهیزات و لوازم بتن ریزی خواهد شد.
- مقاومت نهایی بتن حاوی افزودنی زودگیر کننده بتن ، حدود 20 الی 50 درصد از بتن معمولی بیشتر خواهد بود و معمولا در مدت 3 روز مقاومت تا 35 درصد مقاومت نهایی خواهد رسید.
- هنگام مصرف افزودنی زودگیر بتن می توان از سیمان با عیار کمتر استفاده کرد. به عنوان مثال می توان به جای مصرف سیمان تیپ 5 از سیمان تیپ 2 استفاده نمود و به این ترتیب در هزینه های پروژه صرفه جویی نمود.
- باعث می شود بتن سریع تر به مقاومت فشاری هدف دست پیدا کند و در نتیجه بتنی مقاوم تر در برابر فشار و نیروهای دیگر به دست می آید.
- در هنگام استفاده از این افزودنی نیاز به سیمان در حدود 10 الی 15 درصد کاهش پیدا کند و این به دلیل وجود موادی با خاصیت سیمانی در ترکیبات افزودنی زودگیر بتن است .همچنین با افزایش کیفیت هیدراتاسیون به این پروسه کمک می کند.
- نیاز به مصرف آب را نیز در حدود 10 تا 15 درصد کاهش داده و به این صورت مقاومت بتن افزایش می یابد. آب موجب کاهش مقاومت بتن می شود.
- به دلیل استفاده از مواد سازگار به سیمان در تولید، می توان آن را ماده ای سازگار با انواع سیمان های پرتلند نامید.
- باعث افزایش مقاومت بتن در برابر نفوذ یون های مخرب شیمیایی می شود.
- نفوذناپذیری بتن را در مقایسه با بتن های معمولی تا 80 درصد بالاتر می برد.
معایب استفاده از افزودنی زودگیر بتن
- خوردگی آرماتور: اگر افزودنی زودگیر بتن حاوی یون کلر باشد ، میتواند موجب خوردگی درآرماتورها شود.
- ممکن است استفاده از افزودنی زودگیر بتن موجب افزایش دمای اولیه در بتن گردد که در صورت عدم کنترل صحیح می تواند منجر به ایجاد مشکلاتی مانند ترک های حرارتی در بتن شود.
- کاهش مقاومت نهایی بتن : اگر میزان مصرف افزودنی زودگیر بتن بیش از حد مجاز باشد، بر مقاومت نهایی بتن تاثیر معکوس می گذارد.
- تغییر در ویژگی های بتن : گاهی استفاده ازافزودنی زودگیر بتن بردیگر خواص بتن مانند کارایی و روانی تاثیر منفی می تواند داشته باشد.
مشخصات فنی
- از نظر حالت فیزیکی دوغابی غلیظ و خمیری است.
- افزودنی زودگیر بتن دارای وزن مخصوص 1.43 گرم بر سانتی متر مکعب است.
- رنگ محصول عموما خاکستری تیره است.
نکات مهم در هنگام مصرف افزودنی زودگیر بتن
دوز مصرف : دوز مصرف افزودنی زودگیر بتن با توجه به دستورالعمل تولید کننده و براساس نیاز پروژه تعیین می شود.
نوع بتن : برای تشخیص استفاده از زودگیر مناسب، شناخت نوع بتن و شرایط محیطی نیاز است.
تست های کنترل کیفیت : قبل ازاستفاده ازهرنوع افزودنی بخصوص افزودنی زودگیر بتن، انجام تست های کنترل کیفیت ضروری است.
دمای اختلاط : دمای اجزای اختلاط باید کمی بیش از +5 درجه باشد و افزودنی زودگیر بتن تحت حفاطت در دمای زیر +5درجه سانتیگراد باید نگهداری شود.
بتن ریزی در هوای سرد : اگر استفاده از افزودنی و بتن ریزی در شرایط دمایی سرد انجام می شود باید تا حد امکان نسبت آب به سیمان را پایین نگه داشت.
میزان مصرف افزودنی زودگیر بتن
مصرف افزودنی زودگیر بتن و میزان آن به موارد زیر بستگی دارد:
- میزان رطوبت موجود در بتن و هوای اطراف
- ضخامت لایه ی بتنی
- دمای سطح کار و زیر آن
- نسبت آب به سیمان در طرح اختلاط
نکات ایمنی مهم
- افزودنی زودگیر بتن را دور از دسترس اطفال قراردهید. افزودنی زودگیر بتن آتش زا نبوده و در دسته مواد خطرزا قرار نمی گیرد اما لازم است از بلعیدن آن جلوگیری به عمل آید. در صورت بلعیده شدن به پزشک مراجعه نمایید.
- حداقل دمای مناسب برای نگه داری افزودنی زودگیر بتن +5 درجه است.
- حتما در هنگام کار با افزودنی زودگیر بتن از دستکش و ماسک استفاده کنید.
- از تماس با پوست به دلیل احتمال ایجاد حساسیت جلوگیری شود.
- از تماس با چشم جلوگیری شود و در صورت تماس محل را با آب خنک فراوان بشویید
- در صورت انجماد افزودنی زودگیر بتن به آن حرارت ندهید و حتما موضوع را با مشاوران ما درسایت بتنو و ایران بتن مطرح کنید.
شرایط نگهداری از افزودنی زودگیر بتن
- برای نگهداری و قابل استفاده بودن تا 1 سال، نیاز است در بسته بندی اولیه یا شرایط مشابه نگه داری شود.
- افزودنی زودگیر بتن را از سرما، یخ زدن، گرما و تابش مستقیم آفتاب دور نگه دارید.
- دمای مناسب برای محل نگهداری افزودنی زودگیر بتن بین +10 تا +30 درجه سانتی گراد است.
نحوه استفاده ازافزودنی زودگیر بتن
- در مرحله اول باید مقدار صحیح مصرف محاسبه شود. این مقدار توسط نمونه طرح اختلاط و کارشناس ذیصلاح تعیین می گردد. استفاده نادرست ممکن است مشکلاتی در بتن ایجاد کند که جبران نا پذیر خواهند بود.
- مقدار تعیین معمولا با 2 برابر حجم زودگیر کننده از آب مخلوط می گردد تا رقیق شود.
- افزودنی زودگیر بتن در شرایطی که بتن در حال اختلاط است زودگیر کننده رقیق شده به تدریج به آن اضافه می گردد.
- امکان استفاده در بتن آماده و مخلوط شده هم وجود دارد.
- پس از آنکه در ترکیب بتن به طور کامل ترکیب شد امکان بتن ریزی وجود دارد.
- زمان میکس شدن حداقل 1 دقیقه به ازای هر متر مکعب بتن خواهد بود.
به طور کلی می توان گفت در بتن به خصوص بتن های بدون میلگرد به منظور تقویت بتن مورد استفاده قرار می گیرد.
قیمت افزودنی زودگیر بتن
این محصول با قیمت های مختلفی در بازار وجود دارد که به عواملی مانند داخلی یا خارجی بودن، کیفیت محصول، نوع افزودنی زودگیر بتن و … بستگی دارد.
اما به طور کلی می توان این محصول را اقتصادی دانست که موجب صرفه جویی در هزینه های پروژه ها نیز می گردد. با توجه به تاثیر کیفیت افزودنی زودگیر بتن در کیفیت بتن توجه به اعتبار برند تولیدی افزودنی زودگیر بتن در زمان خرید، اهمیت بالایی دارد.
در این مقاله با افزودنی زودگیر بتن، کاربردها و ویژگی های آن آشنا شدیم و روش های استفاده از آن را متوجه شدیم . این محصول با توجه به ویژگی هایی که دارد یک ماده الزامی برای بتن ریزی در هوای سرد محسوب می شود.
روان سازی بتن و افزایش اسلامپ، افزایش مقاومت در بتن، افزایش چسبندگی، تسریع در گیرش بتن و …. از مهم ترین خواصی است که افزودنی زودگیر کننده به بتن افزوده و در نهایت کارایی بتن را بالا می برد.
در صورتی که به اطلاعات بیشتری نیاز دارید می توانید با مشاوران ما در سایت های بتنو و ایران بتن سایت تماس بگیرید.